Bloembollen

bloembollen

Tulpen paars

Tulpenteelt

De tulpen die wij telen staan verspreidt over meerdere percelen op Goeree-Overflakkee. De tulpen worden in het najaar geplant en komen in het voorjaar boven. In April worden de tulpen geselecteerd, dit houdt in dat de zieke planten er uit worden gehaald. Als de tulpen schoon zijn van ziekten, worden de tulpen gekopt. Door het koppen kan de tulp zich niet meer generatief vermeerderen. (door de meeldraden en de stamper) De tulp wil zich ten allertijden voort planten, en gaat zich vegetatief vermeerderen. Hierdoor groeit de hoofdbol tot een grote bol met één of twee kleine bollentjes er aan. In Juni zijn de bollen rijp om gerooid te worden en worden vervolgens gesorteerd. De grote bollen zijn dan klaar om afgeleverd te worden aan onze klanten.

Om de consument in de winter van een bos tulpen te kunnen voorzien wordt er in de maanden december tot en met april in de kas tulpen gebroeid. Hiervoor zijn juist die grote bollen, want in een periode van drie weken groeit een tulp van bol tot bloem. Hoe groter de bol, hoe mooier en groter de tulp.

In samenwerking met Koops Machine & techniek zijn wij van een spoorbreedte van 1.80 meter naar 2.25 meter gegaan. Omdat de uien, aardappelen en suikerbieten ook op een spoor breedte van 2.25 meter geteeld werden, paste dit beter bij ons bedrijf. Daarnaast leverde dit ook een betere benutting van landbouwgrond en bemesting op.