Deelproject kringloopbedrijf van de toekomst: drie bedrijven werken als één

Gepubliceerd op 18 september 2020

15 september 2020  Samenwerken aan producten met een zo laag mogelijke carbon en stikstof  fotosprint, dat is wat Eelco van Putten (spuitenteler en akkerbouwer), Maarten en Peter van Adrichem (melkveehouders) en Paul Dogterom (bollenteler en akkerbouwer) willen. HAS den Bosch studenten gaan binnen het project Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland onderzoeken hoe.

Slim samenwerken

De vier ondernemers van Goeree-Overflakkee zitten regelmatig met elkaar om de tafel om te bespreken hoe ze elkaar kunnen helpen minder afhankelijk te worden van inputs: percelen ruilen voor een breed bouwplan, stikstofbinders inzaaien met het gras zodat de volgteelt minder (kunst)mest nodig heeft, mest van de koeien van Van Adrichem gaat naar collega’s, resten van de spuitenverwerker van Putten komen terug als voer voor de koeien. 

Vooruit kijken

Werken aan kringlooplandbouw is nooit klaar, volgens de ondernemers. “Je moet altijd vooruitkijken. De vraag naar verduurzaming vanuit de markt wordt steeds sterker. Ik wacht niet tot de regels vastliggen in beleid, maar wil daarop vooruitlopen zodat we er zelf invloed op hebben”, aldus Eelco van Putten. Aan plannen ontbreekt het de vier niet: eigen krachtvoerteelt, mestverwerking op waterstof, mobiele zonnepanelen, carbon credits, afval van de zeewierfabriek gebruiken als meststof. “De vraag is vooral: met welke actie scoren we het beste op duurzaamheid?”. 

Footprint per factor 

Wat heeft de meeste impact op de carbon en stikstof footprint van de gezamenlijke bedrijven? Dat is de vraag die tijdens de startbijeenkomst van het deelproject kringloopbedrijf van te Toekomst op 4 september aan de HAS studenten Sven van Herwijnen, Dave Schilders en Niels Mommersteeg werd voorgelegd. “Je wilt per factor weten wat de footprint is, zodat je kunt beslissen aan welke knop je moet draaien”, legt Eelco van Putten de studenten uit. We zoeken naar een manier om zo optimaal mogelijk samen te werken”, voegt Peter van Adrichem daaraan toe.

Komende maanden (tot eind januari 2021) gaan de studenten onder begeleiding van docenten Hielke van der Meulen en Frank de Bont onderzoeken en doorrekenen wat de footprint is voor drie bedrijven die samenwerken als één. Optimalisering van kringlooplandbouw in de praktijk: een interessant casus dicht bij de praktijk. 

Over het project Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland

Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland is een experimenteertuin, waarin boeren en tuinders ontdekken hoe ze met elkaar kringlooplandbouw kunnen realiseren. Wilt u meer weten over het project? Klik hier.

Op de foto van links naar rechts: Maarten en Peter van Adrichem (melkveehouders), Eelco van Putten (spruitenteler en akkerbouwer, Sven van Herwijnen, Dave Schilders en Niels Mommersteeg (studenten HAS den Bosch), Hielke van der Meulen (docent begeleider HAS den Bosch). 

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.